"הילד שלי בא אליי עם מחברת עברית וביקש עזרה בשיעורי בית, הסתכלתי על המחברת של הילד שלי וידעתי שאני לא יכולה לעזור לו, הרגשתי שאני שונאת המצב הזה!"

“הילד שלי בא אליי עם מחברת עברית וביקש עזרה בשיעורי בית, הסתכלתי על המחברת של הילד שלי וידעתי שאני לא יכולה לעזור לו, הרגשתי שאני שונאת המצב הזה!”

כך סיפרה לי אחת התלמידות שלי, עולה חדשה, בארץ ארבע שנים.

תלמידה אחרת סיפרה לי בדמעות שהילד שלה כועס עליה כי היא לא מתקשרת לדבר עם אימא של אחד הילדים שהציק לו מאוד בבית הספר. “איך אני יכולה לדבר איתה? ומה אם אני לא מצליחה להגיד מה שאני רוצה? ואם אני לא מבינה אותה והיא לא אותי? אני לא יודעת אפילו איך אומרים __… איך אני מסבירה לה? הילד שלי כועס עליי. והוא צודק. אני אימא שלו! אני צריכה להגן עליו. אני מפחדת להתקשר ושהמילים לא יבואו לי..”

היא קיבלה ממני חיבוק גדול, והבטחה שכשהיא תתקשר היא תהיה בסדר והאימא מהצד השני תקשיב לה. רמות הפחד והתסכול שהיו שם בגלל חסמי שפה היו כל כך גבוהות.

ואיך אני מכירה את הפחד הזה טוב טוב? – כי כשגרתי בארה”ב הרגשתי פחד כזה בדיוק. הילד הקטן שלי בן השלוש היה כבר מתקן אותי באיך מבטאים מילה נכון באנגלית.. וחוץ מזה, בואו נודה על האמת, איות באנגלית זה אחד הקשוחים! תודה לאל על אפליקציות לבדיקת איות. כל הזמן חשבתי לעצמי איך אני אהיה שם בשביל הילדים, מול המערכת? מול הדרישות הלימודיות? מול קונפליקטים חברתיים? איך הם יראו אותי כאמא? ולעצמי הייתי צריכה להיות במודעות על איזו השפעה יש לזה על תפיסת הערך העצמי שלי את עצמי.

אז אם לא עצרתם פעם לחשוב על הפחדים של העולים החדשים או הוותיקים , רגע לפני החזרה ללימודים זה הזמן לתת על זה רגע את הדעת. החבר’ה שלא גדלו עם עברית כשפת אם פוחדים! – שלא יוכלו לעזור לילדים בשיעורי בית. על איך הילדים יראו אותם אם הם לא יכולים לעזור להם עם שיעורי בית. ואיך הם יתקשרו עם המורה?
החוויה הזאת של עולים חדשים מול מערכת פורמלית כמו בית ספר היא לא פשוטה בכלל. כשהורה מרגיש שהוא לא יכול להיות שם בשביל הילד שלו בתוך המערכת הבית ספרית התחושה היא הרבה פעמים תחושה קשה.

אז מה אפשר לעשות? קודם כל לעודד אותם שהם כן מסוגלים ויכולים ושיש להם עזרה. בסך הכל רוצים להקשיב. בנוסף, חשוב שידעו את הזכויות שלהם ושל הילדים שלהם בבתי הספר. לעודד אותם להיות חשופים לעברית כמה שאפשר. לעשות קורסי עברית שיכולים להתאים להם, לא להתבייש לבקש עזרה.
בסופו של דבר, תחושת המסוגלות בעניין השפה היא חוצה בכל תחומי החיים- עבודה בעברית, בית ספר בעברית, חיים בעברית. ככל שתחושת המסוגלות תעלה, כך גם הביטחון.

יאללה תנו להם חיבוק!


[ Image by Myriams-Fotos from Pixabay ]